Inici |   Coneixeu-nos   |   Agenda d'activitats   |   Contacte

Viatges d'autor

El concepte 'Viatges d'autor' d'Arqueonet

Arqueonet es caracteritza per donar a conèixer la història i les cultures d’una forma diferent a l'habitual: amb dinamisme, rigorositat i a l’abast de tothom. I els viatges no s'escapen d'aquesta filosofia. El nostre equip de reconeguts professors especialistes dissenyen rutes originals, fora dels circuits turístics habituals, i ens acompanyen durant el viatge apropant-nos a les cultures que visitem d'una manera amena i divulgativa alhora que formativa. Amb nosaltres cada professor visita aquells destins en els que és especialista. Així mateix comptem amb el recolzament de les millors agències col·laboradores que ens garanteixen tot un seguit d'exclusius serveis per a gaudir al màxim del viatge.

 

Convertiu el vostre viatge en quelcom més

i gaudiu d’una experiència diferent

tot coneixent els orígens de la nostra història.

 

Si voleu continuar entrant en el nostre concepte, us recomanem que doneu una ullada als programes dels viatges que hem anat fent fins ara i també als àlbums de fotos de cadascun d'ells.

 

Viatges 2014   |   Viatges 2015   |   Viatges 2016

Viatges 2017   |   Viatges 2018   |   Viatges 2019

 

Serveis d'autor

En general, els viatges d'autor d'Arqueonet sempre inclouen els següents serveis:

  • Selecció de les millors agències de viatges organitzadores
  • Trobada prèvia del grup que viatjarà, unes tres setmanes abans de la sortida, en la que es fa una xerrada de presentació per part del professor especialista i es resol personalment qualsevol dubte cultural o pràctic
  • Curs previ sobre la cultura que es visitarà, en funció de la programació de cursos de l'Aula Arqueonet
  • Dossier cultural en format digital en pen drive, descarregable a PC's, netbooks, tablets, smartphones, ...
  • Guiatge d'un professor especialista amb amenes xerrades in situ durant el viatge i altres sorpreses

Informació i reserves

Per més informació i reserves contacteu amb nosaltres, través de qüalsevol de les vies següents:

  • Clicant aquí
  • Per e-mail: a l'adreça arqueonet@arqueonet.net, indicant el Nom, Cognoms, e-mail i telèfon de contacte
  • Via telèfon als números: 937423014 - 667013352.
  • Presencialment, a la nostra seu del carrer Sepúlveda 79 de Barcelona

 

Programació de l'any 2020

 

Sudan, rere les petjades dels faraons negres

A la riba oest del Nil, en front de la ciutat d’Assuan, es troba la necròpolis de Qubbet el-Hawa. En aquest remot indret a tocar de la primera cataracta s’hi amaga el petit hipogeu de Herkhuf, un noble i explorador egipci que a finals del Regne Antic va emprendre diversos viatges a l’interior de Núbia, és a dir, el que avui coneixem com a Sudan o, més recentment, República de Sudan. El viatger egipci va deixar testimoni dels seus viatges en el mur exterior de la seva tomba i d’aquesta manera va donar lloc a una de les cròniques de viatges més antigues de la humanitat, alhora que a una de les primeres descripcions del territori nubi i els seus habitants. Més de quaranta segles després seguirem les petjades de l’explorador egipci i viatjarem de nou aquest territori. El nostre punt de partida no serà, però, la ciutat d’Assuan sinó la confluència entre el Nil Blau i el Nil Blanc a Khartum. El nostre propòsit serà resseguir bona part del curs mig del gran riu d’Àfrica des de la unió dels dos rius fins a la quarta cataracta. Viatjarem a la recerca d’un passat que sovint s’entrellaça amb el del veí Egipte i que a cavall dels segles VIII-VII a.C. va veure néixer als reis de la dinastia kushita: els faraons negres. Seguint el fil de la història descobrirem temples, tombes i piràmides, lluny d’Egipte i en indrets insòlits. També descobrirem la bellesa dels paisatges desèrtics que hi ha a les ribes del Nil i coneixerem als habitants d’aquestes llunyanes terres.

 

 

Professor acompanyant: David Rull

Del 25 de gener al 5 de febrer de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Chad. Ennedi, Oasis, Tribus

Viaje pionero por la República de Chad que combina naturaleza, etnografía e historia. El viaje transcurrirá por el desierto más bello del Sahara según muchos expertos en desiertos del mundo. El Ennedi es un gran museo al aire libre. Desde Ndjamena recorreremos oasis, ciudades caravaneras y zonas aisladas donde las arenas gobiernan. En estas tierras extremas se conservan pinturas rupestres que nos hablan de un Sahara verde y abundante. El nomadismo sigue vivo como en tiempos coloniales, Chad no deja indiferente, es una última frontera, bella, indómita y apasionante. El viaje estará acompañado por un experto en desiertos, naturaleza extrema y culturas nómadas. Inmersión al corazón del Sahara más virgen.

 

Professora acompanyant: Begoña Fernández-Colmeiro

De l'1 al 17 de febrer de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Sudan del Sud. Ruta etnogràfica

Ruta etnográfica por el país más joven del mundo. Sudán del Sur, independizado de Sudán en julio de 2011, fue Ecuatoria durante más de un siglo. En este territorio, entre Uganda y Etiopía se realizó un ‘experimento’ sociológico entre 1916 y 1946 llamado ‘Distrito Cerrado’ donde se cerró por completo la entrada de influencias europeas al territorio. Hablamos de escuelas, misioneros, hospitales e incluso de la construcción de carreteras. Esta política llevada a cabo por la administración colonial británica que gobernaba de Cairo hasta Ciudad del Cabo, marcó para siempre el destino de los pueblos tribales de esta región de África. 30 años de aislamiento preservaron formas de vida autóctonas que han llegado hasta nuestros días. Este viaje recorre la historia de Ecuatoria, desde la penetración nilótica hasta la guerra por la Independencia. A través de 12 grupos étnicos distintos descubriremos las esencias culturales del Continente Africano.

 

Professor acompanyant: Joan Riera

Del 29 de febrer al 14 de març de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Els darrers nòmades de Sibèria. Els Nenets de Yamalia

Està tan lluny que la major part d'aquest territori es troba més enllà del Cercle Àrtic i per arribar-hi cal creuar mig món; i és tan inhòspit que Stalin va construir els seus campaments per a presoners aquí. Tots sabem que el planeta és cada vegada més petit, i per anar ben lluny (des d’un punt de vista geogràfic, però també cultural), pocs llocs trobarem tan distants com Yamalia. Aquest és doncs un viatge de descobriment en el que ens introduirem en una de les cultures més ancestrals i tradicionals que queden en aquest planeta, sense oblidar la gran bellesa natural d'Yamalia, de la que ningú dubta, o la seva fauna poc comú. Durant el viatge veurem algunes de les regions menys explorades i més remotes de la Terra. Aquesta experiència ens regalarà una enlluernadora combinació de l'increïble ambient àrtic de la regió al costat dels paisatges dels Urals Polars, així com una immersió exclusiva en les antigues maneres de vida a la tundra i dels nòmades Nenets d'avui dia. Aquesta expedició és una oportunitat per tornar al més bàsic i per gaudir de la tundra i de les muntanyes dels Urals Polars (la frontera natural entre els continents d'Europa i Àsia). Farem excursions amb raquetes de neu a diverses muntanyes per observar els bells paisatges que ens envolten.

 

Professor acompanyant: Francesc Bailón

Del 20 al 29 de març de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Nepal i Bhutan. Els regnes de l’Himàlaia i el Festival de Paro

Nepal, va néixer a partir d'una flor de lotus màgica en el llac que ocupava la vall de Kàtmandu. Avui, Nepal recorda a terra de meditació i harmonia, on l'espiritual sobrepassa els conflictes polítics, amb una cultura i un art extraordinaris. Vuit dels catorze pics sobre els 8.000 metres del planeta es troben aquí. Els noms d'Everest, Kanchenjunga o Annapurna, atreuen i captiven als amants de la muntanya de tot el món. Bhutan, terra amagada en el cor de la gran regió de l'Himàlaia; espiritualitat en els monestirs-fortalesa o dzongs que custodien les ciutats, i en els temples i monestirs que esquitxen els petits pobles, ens mostren vides dedicades a la meditació i transmeten una espiritualitat pràcticament impossible de trobar en occident.La gent butanesa, amb gran independència, ha viscut una llarga vida d'aïllament de la resta del món, amb això han aconseguit mantenir l'herència cultural i espiritual de les seves velles tradicions. Una de les característiques del budisme tibetà és la gran quantitat de festivals religiosos, presents en tots els països de l'Himàlaia, aquestes celebracions commemoren al gran sant indi Guru Rimpoché, el Sant que va portar el budisme a Bhutan. Entre aquests festivals, el de més importància és Paro Tsechu, l'esdeveniment religiós més gran i espectacular de Bhutan.

 

Acompanyant: Guia local

Del 28 de març a l'11 d'abril de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Sicília. Una cruïlla de cultures (grup complet)

Des de temps prehistòrics, l’illa de Sicília, la més gran del Mediterrani, s’ha revelat com una terra de convergència i de trobada per a tots els navegants mediterranis. A més, per la seva posició geogràfica, també ha jugat un paper de primer ordre com a pont entre una Àfrica i una Europa que, en aquells temps, consideraven el Mediterrani com a mar de reunió, i no de separació, entre elles. Coneguda en els primers temps amb el nom de “Trinàcria”, Sicília va ser poblada originalment per élims, sicans i sículs. Després, fou ambicionada per fenicis i grecs, que van fundar ciutats històricament importants com ara Siracusa. I, finalment, va ser conquerida pels romans, sota el domini dels quals l’illa va arribar a la seva etapa de màxima prosperitat. A l’edat mitjana, Sicília va passar per les mans de bizantins, musulmans, normands, angevins i catalanoaragonesos, circumstància que explica la riquesa i diversitat d’un patrimoni arquitectònic i cultural tan ric i fascinant.

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 5 al 13 d'abril de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Atapuerca i Burgos. A la recerca dels orígens de la Humanitat a Europa (grup complet)

Els jaciments de la Serra d'Atapuerca, al llarg de les darreres dècades, han aportat un gran volum d'informació sobre els orígens i l'evolució de la Humanitat a Europa. És per això que presentem aquest viatge temàtic, i d'autor; una immillorable oportunitat per tal d'endinsar-nos en les descobertes arqueo-lògiques i paleontològiques realitzades a la Sima del Elefante, Galeria, Gran Dolina i Sima de los Huesos, a Burgos, però també a d'altres indrets del món. Amb una visita guiada als jaciments d'Atapuerca i al flamant Museo de la Evolución Humana, entre d'altres activitats, adoptarem el paper d'investigadors del passat.

 

Professor acompanyant: Jordi Serrallonga

Del 24 al 26 d'abril de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Uzbekistan. La ruta de la Seda (grup complet)

Qui no ha sentit a parlar mai de les mítiques caravanes que transitaven per la Ruta de la Seda entre Chang’an i Constantinoble? I és que Uzbekistan ha estat, des de temps molt remots, una terra de comerç freqüentada per agosarats comerciants que s’endinsaven en els paorosos deserts de l’Àsia Central per dur els productes de la Xina imperial fins a la Pèrsia de les Mil i Una Nits. Les principals ciutats dels país, fundades en temps dels aquemènides, van veure transcórrer pels seus animats carrers, al front d’una massa anònima de comerciants i d’àvids compradors, les principals personalitats històriques dels seus temps, cas de Cir el Gran de Pèrsia, Genguis Khan o Tamerlà, poderosos monarques que van governar sobre aquestes terres en una època de somni. Al llarg de la Ruta de la Seda es van bastir metròpolis comercials anàrquicament dotades de madrasses, mesquites rematades amb cúpules d’un intens blau turquesa i basars d’oloroses essències. Entre totes elles, destaca Samarcanda, la ciutat on Alexandre el Gran es va enamorar de la bella Roxana i on Marco Polo es va extasiar en la contemplació de la bellíssima plaça del Registan. El viatge que us oferim us retornarà a aquells temps de màgic encís al temps que visiteu les exòtiques i captivadores ciutats de la Ruta de la Seda que, de ben segur, us robaran el cor.

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

De l'1 al 10 de maig de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Angola. Arquitectura colonial i etnografia

Al bon viatger solen fascinar els llocs que desprenen una aroma i sabor nous. Angola té això, és un país gran, enorme; desconegut per la resta del món, però això canviarà en breu. Cal anar-hi ara que està en efervescència de canvi per degustar l'herència d'una brutal guerra civil, absurda i massa llarga, i del passat colonial, encara molt present entre mulats, negres i blancs torrats. El pes de la història hi és i marca el present i no sabem fins a quin punt el futur, però la seva naturalesa s'està recuperant i els pobles tribals ramaders del sud segueixen resistint a la seva manera els temps canviants. Angola és un país que s'està reinventant, és fascinant i misteriós i val la pena explorar-lo amb un bon guia local.

 

Professor acompanyant: Joan Riera

Del 8 al 16 de maig de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Brussel·les i musées royaux d’Art et Historie

Els Musées raoyaux d’Art et Historie de Brussel·les no són tant famosos com el Louvre, el British o el Pergamon, però entre les seves col·leccions s’hi troben autèntiques joies de l’art egipci i pròxim-oriental que qualsevol museu del món frisaria per tenir. Així, de la col·lecció egípcia destaca la famosa Dama de Brussel·les, la capella de Neferirtenef i una varietat de  bustos i estàtues d’època amarniana que ens permeten refer la història d’una de les famílies més controvertides de la història d’Egipte, la que va des de l’avi Amenhotep III, passant pel seu fill Akhenaton i el seu nét Tutankhamon. Pel què fa a Mesopotàmia, una àmplia col·lecció de peces procedents de tot el Pròxim Orient i Aràbia, ens permet apropar-nos a les diferents civilitzacions que van ocupar tota aquesta zona, amb importants peces sumèries, relleus assiris procedents de les grans capitals de Nimrud, Khorsabdad o la mateixa Nínive, i una gran quantitat de tauletes, rajoles i inscripcions que, un cop traduïdes, ens parlaran de fundacions de ciutats, de guerres i conquestes, però també de contractes, lleis que ens permetran entendre el funcionament quotidià d’aquella gent. La part clàssica ens acostarà al món que s’estén des de les cultures de les Cíclades i de Micenes, passant pels grecs i els etruscos i arribant als romans, amb obres provinents tant d’Itàlia com també de Síria, Turquia o altres indrets de l’imperi. Aquesta sortida a Brussel·les es complementarà amb una visita guiada el diumenge pel matí pel casc antic de la ciutat i visitant els seus principals monuments, per tal de conèixer els seus orígens i història.

 

Professors acompanyants: Carles Buenacasa i Felip Masó

Del 15 al 17 de maig de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Atapuerca i Burgos. A la recerca dels orígens de la Humanitat a Europa (grup complet)

Els jaciments de la Serra d'Atapuerca, al llarg de les darreres dècades, han aportat un gran volum d'informació sobre els orígens i l'evolució de la Humanitat a Europa. És per això que presentem aquest viatge temàtic, i d'autor; una immillorable oportunitat per tal d'endinsar-nos en les descobertes arqueo-lògiques i paleontològiques realitzades a la Sima del Elefante, Galeria, Gran Dolina i Sima de los Huesos, a Burgos, però també a d'altres indrets del món. Amb una visita guiada als jaciments d'Atapuerca i al flamant Museo de la Evolución Humana, entre d'altres activitats, adoptarem el paper d'investigadors del passat.

 

Professor acompanyant: Jordi Serrallonga

Del 15 al 17 de maig de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Cap de setmana a Mallorca. La cuina mallorquina en temps de Llull

Ens va dir un dia el filòleg Joan Santanach que el gust de la cuina catalana d’arrel medieval el percebem com un gust gairebé lingüístic. Anirem a Palma de Mallorca per comprovar-ho i partirem dels textos de l’obra gegantina de Ramon Llull, en la qual hi sovintegen referències a la vida quotidiana de la seva època i, en algun cas, descripcions valuoses sobre la cuina i el menjar. I aprofitarem la visita per també donar un cop d’ull a la gastronomia mallorquina contemporània.

 

Professors acompanyants: Antoni Contreras i Jaume Aubanell

Del 22 al 24 de maig de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Marroc. L’oest llunyà d’Àfrica (grup complet)

De les dunes daurades de l’Erg Chebbi als cims nevats de la serralada de l’Atles, Marroc és un país de contrastos, de llums, de colors, de gent hospitalària i de grans espais naturals. En efecte, el país d’Al-Maghrib al-Aqsa –és a dir, de l’Oest Llunyà– és un indret amb una geografia diversa i rica on, des de temps remots, s’hi han establert grups humans també molt diversos. Al llarg de la història, aquestes poblacions han anat construint un curiós mosaic cultural on s’hi apleguen pobles procedents de l’interior d’Àfrica, cartaginesos, romans, berebers, jueus, àrabs i europeus... Recórrer el país a la recerca dels principals testimonis d’aquest ric mosaic humà i cultural és un dels objectius d’aquesta ruta. Una ruta on volem donar a conèixer el passat i el present del Marroc, mentre passegem per les medines i mercats d’algunes de les ciutats més belles del país com Meknes, Fes i Marràqueix, la ciutat que dóna nom al país. També volem descobrir al viatger els magnífics espais del desert, on els capricis del vent i la sorra han creat alguns dels indrets més impressionants de la geografia marroquina i on podrem experimentar la pau, la bellesa i el silenci del gran desert d’Àfrica: el Sàhara. Abans d’arribar-hi, però, haurem de travessar la serralada de l’Atles en direcció a la terra del poble bereber, és a dir, el gran sud. Allí ens esperarà un dels patrimonis arquitectònics més valuosos del país: les imponents kasbahs construïdes amb fang a les valls meridionals de l’Atles.

 

Professor acompanyant: David Rull

Del 30 de maig al 7 de juny de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Turquia Clàssica. Efes i les colònies gregues de l’Egeu (grup complet)

En el segon mil·lenni aC, les aigües de l’Egeu van començar a ser solcades per les naus gregues. Aquestes, salpant des dels principals ports de Grècia, van explorar les badies de la costa asiàtica a la recerca dels millors mercats pels seus productes. Ben aviat, els grecs van descobrir el filó de comerç que aquestes relacions podien proporcionar-los i van decidir instal·lar-se de manera permanent fundant-hi colònies, cas d’Efes, establerta pels atenesos a instàncies de l’oracle de Delfos. Aquestes ciutats van prosperar tant, i van acabar essent tan riques, que no ens ha d’estranyar que dues de les set meravelles del món clàssic es trobessin, precisament, a la costa turca de l’Egeu: l’Artemisi d’Efes i el Mausoleu d’Halicarnàs. Ara bé, avui dia, són gairebé innumerables les belleses que el viatger modern por contemplar en visitar les restes arqueològiques de la costa turca de l’Egeu: el gairebé complert teatre d’Aspendos; el gegantí santuari oracular de Dídim; la font monumental de Perge; el temple d’Apol·lo i d’Atenea retallat sobre el blau cel de la mar egea a Side; les tombes lícies de Fethiye esculpides com gratacels en una paret de roca; el santuari de la deessa Afrodita, a Afrodísies de Cària, destí privilegiat dels enamorats frustrats; les piscines calcàries de Hieràpolis de Frígia; el traçat reticulat de la xarxa urbana de Milet; els mosaics de la sinagoga de Sardes; o l’immens complex hospitalari de Pèrgam. La costa turca de l’Egeu amaga aquestes i moltes altres meravelles. T’animes a descobrir-les?

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 30 de maig al 8 de juny de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Israel. Història i arqueologia del poble escollit (grup complet)

No hi ha cap país al món com Israel; en cap altre lloc de la terra hi ha tanta història acumulada, tant sentiment, tanta espiritualitat, tantes il·lusions i tantes decepcions com aquí. Des del naixement del neolític fins a la conquesta romana i des de les croades fins a les intifades, la terra d’Israel ha vist passar a tots els grans imperis de la història i cada un d’ells ha deixat la seva empremta tant en el passat com en el present. Al llarg d’aquest viatge, i de la mà de la història i l’arqueologia, repassarem alguns dels moments més importants de la història d’aquest poble, visitarem els seus jaciments més representatius, recrearem batalles èpiques i corroborarem (o no) alguns dels episodis descrits a tant a l’Antic com al Nou Testament. Aquest no és un viatge a la recerca de la fe, sinó de la història i utilitzarem tots els mitjans per intentar donar respostes a algunes qüestions que potser, alteraran la història que fins ara teníem de la història i l’arqueologia del poble escollit.

 

Professor acompanyant: Felip Masó

De l'1 a l'11 de juny de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Venècia musical

Cap ciutat desperta tantes emocions com Venècia: en el marc incomparable de la pedra mil·lenària, les aigües sinuoses dels canals parlen orgulloses de records, secrets i passions. No hi ha cap racó de Venècia que no hagi estat inspiració artística transportada al llenç, al paper o al pentagrama. Venècia, refugi de nombroses cultures on el temps cobra una altra dimensió, és sinònim de música: l’antiquíssima tradició musical i la seva presència constant a la vida quotidiana de la ciutat, converteix a la Serenissima en punt de partida de la Història de la Música. Aquest viatge és un recorregut històric, social i musical, que permet no només conèixer la importància de Venècia a la Història de la Música, sinó també la particular geografia i la història d’una ciutat excepcional.

 

Professora acompanyant: Verónica Maynés

Del 2 al 7 de juliol de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Guatemala. Viva, màgica, mística i ancestral

La seva història es remunta a quatre mil anys, quan va emergir la civilització maia, el llegat de la qual perdura avui dia amb les tradicions i cultura de la seva gent. Guatemala és un país d'extraordinària riquesa cultural i natural i amb una ubicació geogràfica privilegiada. Les distàncies de lloc a lloc són curtes, la qual cosa permet visitar diverses regions en un mateix viatge. És un país únic, d'aventura, inoblidable, entre el seu passat i present, a més de la diversitat d'activitats que ofereix al visitant. Conegut com el país de l'eterna primavera, gaudeix d'un clima agradable que permet visitar-lo en qualsevol època de l'any. El colorit dels seus mercats d'artesanies i dels seus vestits regionals, l'hospitalitat de la seva gent, la bellesa dels seus paisatges naturals que emmarquen volcans, llacs, rius i muntanyes, fan que Guatemala quedi gravada en el cor dels qui la visiten. El seu patrimoni natural, cultural i històric pot descobrir-se en cada racó del país. Guatemala alberga la major quantitat de llocs arqueològics de la cultura maia, envoltats d'una impressionant flora i fauna, que els converteix en veritables pulmons de la humanitat. La màgia i el misteri del Món Maia subsisteixen en ciutats mil·lenàries com Tikal, Yaxhá, Aguateca, Mirador, Quiriguá i Q’uma’*rkaj entre altres. Viatjar a Guatemala és recórrer la seva història, seguint els passos dels déus que encara l'habiten, des del més recòndit de la selva fins la vibrant metròpoli. Un contrast entre el vell i el nou que fa despertar les ganes de visitar-la.

 

Acompanyant: Guia local

Del 12 al 25 de juliol de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Creta i Santorini. El laberint del Minotaure i l'antiga Thera (1 plaça)

Aquest viatge ens portarà al cor del laberint del Minotaure, el principal símbol de Creta a l’antiguitat. Considerada l’illa més gran de la Mediterrània, fou també la primera a ser habitada per una civilització provinent d’Àsia, que va instal·lar en ella una civilització molt sofisticada i refinada profundament influenciada per l’Egipte faraònic. Allà aparegué, també per primera vegada, l’escriptura europea més antiga, i Creta fou també el solar de la religiositat pagana europea, doncs fou allà on es va amagar Zeus per tal de no acabar devorat pel seu pare, Cronos. Els romans, bizantins, musulmans i venecians es van disputar la seva possessió atrets tant per l’excepcional posició geogràfica de l’illa com per l’extrema fertilitat dels seus sòls volcànics. Totes aquestes civilitzacions han deixat la seva petja: els romans, a Gortina; els bizantins, als monestirs d’Arkadi o Agia Triada; els venecians, a les fortaleses marítimes, com Spinalonga o Frangokastello; i els otomans, en les seves mesquites i, també, en les tradicions culinàries de l’illa. A més, Creta també resulta encisadores per les seves rocoses costes, que amaguen mil i una badies de somni, i per la verdor intensa de les seves praderies. Ara bé, en aquest viatge no només gaudirem de les belleses de l’antiga Creta, doncs hem afegit també l’illa de Santorini, que a l’antiguitat es deia Thera. Al segon mil·lenni aC, allà hi havia una civilització molt feliç i culta que va desaparèixer, engolida per la mar, quan una part del territori insular s’hi va enfonsar amb ocasió d’una terrible erupció volcànica. Hi ha qui pensa que, potser, Santorini seria, a l’antiguitat, el país de l’Atlàntida, el qual, segons els mites grecs, també va patir aquest trist final.

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 17 al 26 de juliol de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Armènia i Geòrgia. Les meravelles del Caucas

Aquest viatge ens portarà al Caucas, una de les fronteres més extremes d’Europa i ens permetrà visitar dos països units pel seu passat (la Gran Armènia), però que han evolucionat per separat en els temps més moderns. El més antic seria la República d’Armènia, avui dia, un reducte geogràfic d’allò que en l’antiguitat fou un gran reialme, els dominis del qual s’estenien entre les costes de la Mar Negra, les de la mar Càspia, les del llac Van i les fonts del Tigris. Des que Armènia fou cristianitzada (301 dC), aquesta religió ha arrelat tan profundament en el país que ha deixat una important empremta tant en la seva història com en la seva geografia, doncs ningú a Armènia dubta que fou a l’Ararat on va encallar l’arca de Noè. Més recent en termes històrics, i igualment orgullosa del seu passat cristià, resulta Geòrgia, un país que en temps dels grecs era més conegut com la Còlquida del Vellut d’or. Geòrgia va viure la seva època daurada a l’edat mitjana, i d’aquells temps conserva un ric i variat patrimoni històrico-arqueològic. Ubicats en un corredor entre les mars Càspia i Negra i les muntanyes del Caucas, els monuments d’aquests dos països reflecteixen les influències de tots els invasors que s’han assentat a les seves terres al llarg dels segles (armenis, grecs, perses, mongols i russos).

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 2 al 16 d'agost de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Líban, el país dels Senyors del Mar

Les petites dimensions de l’actual país del Líban no ens han d’enganyar, doncs aquesta petita franja de la costa del Mediterrani oriental va esdevenir d’una importància capital en el desenvolupament cultural del Pròxim Orient al llarg de tota la seva història i encara ho és avui en dia, actuant com a frontissa en els conflictes inherents a aquesta part del món. Ja des del Neolític, però especialment durant el Bronze, les ciutats cananees van crear un sistema de ciutats-estat que controlaven no tant sols els seus dominis immediats sinó, i sobretot, totes les rutes comercials de l’Orient antic, convertint-les en objecte de desig de totes les potències de la zona, tal i com demostra les intenses relacions que es van establir tant amb els egipcis com amb els mitànnics i els hitites els quals, ja fos per pacte o per conquesta van voler fer-se seva aquesta importantíssima font de riquesa. Durant l’Edat del Ferro la situació va continuar igual tot i que amb la nomenclatura canviada; els antics cananeus van passar a ser els “nous” fenicis, però la cultura i la seva importància es va mantenir; nous regnes i imperis com Israel, Pèrsia o l’Egipte dels darrers temps, van continuar volent fer-se amb el control d’aquest territori, fins que uns i altres van caure primer en mans d’Alexandre i, finalment dels romans que van voler reconèixer la importància de la zona construint-hi el  temple romà més gran del món, el de Júpiter a Baalbek. Més endavant, Bizanci primer (s. V-VI) i els omeies després (s. VII-VIII) van ocupar la zona fins a l’arribada dels creuats al s. XI i que van fer de Trípoli una de les ciutats més importants en la defensa dels sants llocs, així com en molts altres antics assentaments en els que podem veure la ocupació creuada en impressionants esglésies i fortaleses. L’annexió per part de l’imperi otomà i la configuració actual després de la 1ªG.M. ha fet del Líban un autèntic mosaic de cultures, llengües, ètnies i religions que li han donat un caràcter propi, però sense perdre mai la seva identitat com a poble de comerciants per excel·lència; avui, com fa milers d’anys, els libanesos són autèntics descendents dels cananeus i dels fenicis; són els Senyors del Mar.

 

Professor acompanyant: Felip Masó

Del 8 al 14 d'agost de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Malta, l’Illa dels cavallers i dels megàlits

Malta, un minúscul arxipèlag estratègicament situat entre Sicília i el N d’Àfrica, va entrar en la Història quan, entorn el 5200 aC, poblacions procedents de Sicília es van instal·lar allà i es van passar els 3.500 anys següents construint uns espectaculars temples, enigmàtics i fascinants, sustentats sobre uns blocs enormes. Els hel·lens es van fixar en Malta, fascinats per l’excel·lència de la mel local; per això, grecs i romans li van donar el nom de “Melite” (és a dir, ‘terra de mel’). En canvi, els fenicis es referiren a ella com “Maleth” (en el sentit de ‘refugi’), doncs l’illa va resultar vital en el control de les rutes marítimes del Mediterrani meridional, especialment entre Cartago i Cadis. Entre el 870 i el 1090 dC, Malta va restar sota domini dels àrabs i, després, va passar per les mans dels normands i les del Casal d’Aragó. L’any 1530, l’emperador Carles V d’Habsburg va cedir l’illa als Cavallers de Rodes i aquest fou el període més brillant de la història de Malta fins que, en el 1798, Napoleó va expulsar els cavallers. Fruït d’aquesta apassionant successió d’hegemonies, l’illa compta amb un patrimoni ingent i de gran qualitat artística del qual gaudirem al llarg de nostre periple.

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 18 al 25 d'agost de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Expedició Tunu: Groenlàndia, la costa est (grup complet)

Els Ammassalimmiut de la costa est de Groenlàndia van formar part de l'últim grup inuit que va tenir contacte amb l’«home blanc». Va passar quan l'explorador danès Gustav Holm els va localitzar en 1884. Es tracta dels últims descendents directes de les cultures àrtiques Dorset i Thule. El seu relatiu aïllament i forts vincles amb el passat han propiciat l'enorme manteniment de les seves tradicions culturals i de supervivència: fins i tot el seu dialecte és arcaic comparat amb el de la major part de la població groenlandesa. El nostre objectiu serà submergir-nos en aquesta cultura inuit única, aprendre de la seva perícia i ser testimonis de primera mà de la seva adaptació al medi. El nom de Tunu significa «la banda oposada, esquena, revers», ja que precisament la major concentració humana es troba en l'altra part de l'illa, a la costa oest. Així doncs, aquesta regió constitueix «l'altra cara de la vida, l'altra cara de Groenlàndia». Mentre convisquem amb els inuit, aprendrem seus antiquíssims mètodes de caça i pesca, viatjarem en vaixell, menjarem aliments tradicionals (foca, balena, halibut, mer, bacallà, etc.), visitarem poblacions tradicionals mentre gaudim de les espectaculars vistes dels fiords, glaceres i icebergs d'aquesta meravellosa regió groenlandesa. També tindrem la possibilitat d'observar foques, balenes (bàsicament rorquals boreals i narvals), óssos polars i guineus àrtiques, a més de les majestuoses aurores boreals que es poden veure sobretot a partir de principis de setembre.

 

Professor acompanyant: Francesc Bailón

Del 29 d'agost al 10 de setebre de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Egipte, retorn a la terra dels faraons

Després d’uns anys convulsos, l’estabilitat sembla que ha arribat a Egipte i el país dels faraons es disposa a rebre amb els braços oberts a tots els amants d’aquesta fascinant civilització. Aquest retorn a Egipte ha estat llargament esperat per molta gent i conscients d’això, hem preparat un viatge molt complert en el que a més de les visites habituals hem inclòs algunes visites a llocs excepcionals que habitualment estaven tancades des de feia dècades al turisme com la tomba de Set I a la Vall dels Reis, la tomba de Nefertari a la Vall de les Reines, la piràmide Romboidal de Dashur, la Piràmide d’Unas a Saqqara, la piràmide negra d’Amenemhat III a Hawara o el recent obert santuari del temple de Hatshepsut a Deir el Bahari. Segueix-nos en aquest retorn a Egipte i gaudeix de les colossals piràmides, de les espectaculars tombes de Tebes, dels impressionants temples, de les meravelloses vistes del Nil i de la increïble gent d’aquest mil·lenari país.

 

Professor acompanyant: Marc Orriols

Del 31 d'agost al 13 de setembre de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Egipte, Jordània i Israel. La ruta de l'Èxode

De tots els episodis compresos en l’Antic Testament el de l’Èxode és, sens dubte, un dels més importants sinó el més important de tots. Ell sol ja comprèn tot un llibre i a més, les històries que en ell s’hi descriuen van marcar (i encara ho fan) la història del poble jueu. L’esclavisme dels jueus sota el jou egipci, la història de Moisès, les plagues, la sortida d’Egipte, el creuament del Mar Roig, el recorregut pel desert, el manà, l’entrega de les taules de la llei, el vedell d’or... són narracions molt famoses i de vital importància pel judaisme de l’època de Moisès i també pels jueus a data d’avui, i de les quals no se’n dubte en absolut de la seva realitat històrica. Però nosaltres deixarem de banda les creences i des del respecte que mereixen totes les religions, en aquest viatge tractarem d’explicar la narració bíblica de la mà de la història i l’arqueologia, disciplines que ens permetran apropar-nos a la realitat històrica del què va o no va passar. Utilitzarem els textos antics on es parla d’aquest episodi, visitarem els emplaçaments arqueològics on suposadament van tenir lloc determinats esdeveniments i viatjarem per la mateixa geografia per la que tal vegada van passar els hebreus milers d’anys enrere, des de que van abandonar Egipte i van creuar el Mar Roig, passant pel desert, creuant el Jordà i, finalment, arribant a la Terra Promesa; això sí, no caldrà invertir 40 anys!

 

Professor acompanyant: Felip Masó

Del 12 al 24 de setembre de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Angola. Tribus, natura i arquitectura colonial

Al bon viatger solen fascinar els llocs que desprenen una aroma i sabor nous. Angola té això, és un país gran, enorme; desconegut per la resta del món, però això canviarà en breu. Cal anar-hi ara que està en efervescència de canvi per degustar l'herència d'una brutal guerra civil, absurda i massa llarga, i del passat colonial, encara molt present entre mulats, negres i blancs torrats. El pes de la història hi és i marca el present i no sabem fins a quin punt el futur, però la seva naturalesa s'està recuperant i els pobles tribals ramaders del sud segueixen resistint a la seva manera els temps canviants. Angola és un país que s'està reinventant, és fascinant i misteriós i val la pena explorar-lo amb un bon guia local.

 

Professora acompanyant: Begoña Fernández-Colmeiro

Del 16 al 27 de setembre de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Nord d’Etiòpia, Festa de Meskel a Lalibela

En aquest viatge ens proposem descobrir les regions més septentrionals d’Etiòpia –el Tigray i Ahmara- a partir de tres fils conductors. El primer és la història. Des de l’antic regna d’Axum fins a la capital actual del país –Addis Abeba- passant per Lalibela, Gondar i Bahar Dar, reconstruirem un insòlit passat històric en el que les cultures autòctones més ancestrals es fusionaran amb el món semita, primer i, amb l’univers religiós cristià ortodox, més endavant. El segon eix del viatge és el món natural. En efecte, al llarg del nostre periple, creuarem de nord a sud el Llac Tana, visitarem el naixement del Nil Blau i les cascades de Tississat, caminarem pel Parc Nacional de Simien, on les muntanyes arriben a més de 4.500m d’alçada, i contemplarem la magnífica vall del riu Takeze... Així mateix, gaudirem de la fauna autòctona –els Gelada (Theropithecus gelada), els llops etíops (Canis simensis), i infinitud d’aus. El tercer fil conductor serà vivencial i consistirà en participar d’una de les festivitats més importants de l’any religiós de les esglésies ortodoxes etiòpiques i eritrees: la festa de la creu o Meskel, que commemora la descoberta de la veritable creu per part de Santa Helena, i que coincidirà amb la nostra estada a Lalibela. En efecte, no només visitarem el magnífic conjunt d’esglésies tallades en la roca amb l’objectiu de construir una Jerusalem africana, sinó que participarem d’un dels moments religiosos més intensos que s’hi duen a terme. I per als més aventurers, el viatge proposa fer una extensió a la remota depressió del Danakil (un dels indrets més càlids del planeta) amb l’objectiu de descobrir els seus habitants, els Afar, i d’ascendir al mateix cràter del volcà Erta Ale. També per descobrir, a peu, les belles muntanyes de Gheralta.

 

Professor acompanyant: David Rull

Del 18 al 30 de setembre de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Vindolanda. La vida dels soldats al mur d’Adrià

L’any 122, regnant Adrià, l’emperador viatger, l’Imperi romà es trobava al zenit del seu poder. Aquest monarca havia heretat del seu predecessor, Trajà, un Imperi en la seva màxima expansió amb quatre províncies de recent incorporació: la Dàcia, l’Aràbia Pètria, l’Armènia i la Mesopotàmia. Ara bé, uns territoris tan extensos necessitaven d’unes fronteres sòlides. Per tant, Adrià es va negar a continuar la política expansionista dels decennis precedents i es va decantar per una consolidació dels límits de l’Imperi. I així doncs, dirigint els seus ulls vers els confins més remots dels seus dominis, vers la sempre emboirada Escòcia, va decidir protegir amb el famós Mur que durà el seu nom els territoris més septentrionals del seu Imperi, sempre exposats als atacs dels bel·ligerants pictes. Dins la xarxa de campaments que es van crear per a reforçar aquesta infraestructura defensiva, ben aviat va destacar Vindolanda, famosa per les cartes dels seus soldats, que ens il·lustren sobre un ampli repertori de preocupacions i somnis d’aquests legionaris que, literalment, estaven estacionats en els límits del món conegut.

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 24 al 27 de setembre de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Pompeia i la Campània més desconeguda (grup complet)

La Campània, la regió conformada per les fèrtils terres entorn el Vesuvi, no només és rica per la llegendària fertilitat dels seus camps, sinó també per l’abundància i qualitat dels seus jaciments arqueològics. D’entre tots ells, destaca, molt especialment, Pompeia, un jaciment que molts han visitat però que encara es capaç de deparar sorpreses per aquells que no li han pogut dedicar tot el temps que les seves extraordinàries dimensions requereix. En aquest viatge, doncs, per una banda, us proposem visitar els racons menys coneguts d’aquesta antiga ciutat i, per l’altra, us farem conèixer altres jaciments que tampoc no acostumen a rebre massa atenció per part dels turistes convencionals, com és el cas de la vil·la Regina de Boscoreale, del port comercial de Pozzuoli, del mitreu i l’amfiteatre de Càpua, o de les platges de la costiera amalfitana, uns sinuosos relleus que van seguir, ni més ni menys, que Ulisses i la seva tropa d’esforçats mariners.

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 9 al 13 d'octubre de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Shangri-la i Sichuan. Terres tibetanes de la Xina i el festival de Gedong

Hi ha moltes Xines. I no totes són la imatge estereotipada que tenim de ciutats formiguer i industrials. Us proposem un viatge al nord de la província de Yunnan i la província de Sichuan, la Xina més tibetana. Una aventura en el temps que ens portarà a pobles mil·lenaris, a monestirs budistes perduts a les valls de l'Himàlaia, conèixer moltes de les més interessants meravelles naturals, bells paisatges d'alta muntanya amb els seus cels blaus inigualables, observar animals com els pandes, o simplement gaudir de la seva gastronomia. Tothom té la seva pròpia idea de Shangri-la, un lloc utòpic i místic en alguna vall perduda de l'Himàlaia, envoltada d'imponents pics, on regna la pau i l'harmonia. Tals somnis mantenen desperta la imaginació de molts viatgers que van fins aquesta província xinesa a la recerca d'aquesta terra promesa.

 

El tradicional festival de Gedong celebrat per monjos tibetans. Com cada any, lames joves i vells es barregen amb els tibetans que participen en les danses religioses "cham" per a aquesta festa els centenars de monjos budistes vestits amb màscares blaves i violetes celebren a 3.3000 metres d'altura, el tradicional festival de Gedong. Vestits molt colorits, màscares per espantar els esperits, címbals, tambors, trompes i molta dansa és el que caracteritza aquesta celebració que reuneix tibetans i lames.

 

Acompanyant: Guia local

Del 10 al 24 d'octubre de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Via Àpia Traiana: de Brindisi a Roma

La via Àpia fou la ruta més important emprada pels romans per viatjar des de Roma fins a Grècia, previ embarcament a Brindisi. I és que, els senadors de l’antiga Roma, apassionats per la cultura i la civilització hel·lèniques, quan volien visitar la península grega, els resultava més còmode seguir la ruta terrestre des de Roma, salpar des de Brindisi i, travessant l’Adriàtic pel seu tram més estret, desembarcar a Dürres (a Albània). Des d’allà, la via Egnàtia els duia, seguint un traçat força horitzontal, vers Constantinoble. Més endavant, en temps de Trajà (s. II dC), el traçat de la via Àpia es va perfeccionar amb la construcció d’un brancal marítim, la via Traiana, que duia un traçat més litoral, entre Brindisi i Ordònia. Les ciutats per on passaven aquestes vies van créixer d’una manera tant extraordinària que, avui dia, són nombrosos els jaciments arqueològics que donen testimoni de la seva passada grandesa.

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 24 d'octubre a l'1 de novembre de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Glaciars i balenes. Viatge naturalista a la Patagònia argentina

Hi ha una apassionant història natural lligada a aquest enorme animal que, immortalitzat per sempre en els manuscrits d'Herman Melville, va ser considerat com el Leviatan dels mars: el gran monstre marí ... la balena. Glaceres i balenes seran els objectius principals d'aquesta expedició naturalista que ens portarà des de la porta a l'Antàrtida -Terra de l'Foc-, passant per les grans glaceres -El Calafate-, fins a les colònies de balenes de Península Valdés i els museus de ciències de Trelew, La Plata i Buenos Aires. Caminarem rere la pista d'insignes naturalistes i personalitats com Robert FitzRoy -capità de l'HMS Beagle-, Charles R. Darwin -pare de la teoria de l'evolució-, Thomas Bridges -el defensor dels aborígens Yámana-, Francisco Pascasio Moreno -gran estudiós de la geografia austral- o Florentino Ameghino i Eugenio Feruglio -propulsores de la paleontologia argentina-. Per a això ens endinsarem en el territori de el Parc Nacional de Terra del Foc, el lloc on encara es conserven les restes arqueològiques dels assentaments que van pertànyer a una ètnia de caçadors i recol·lectors que, nus i amb una tecnologia basada en l'os, les fibres i la pedra, van caçar i es van alimentar de mol·luscs, lleons marins però també de balenes: els Yámana. Precisament, seguint el Canal Beagle, en l'Estada Harberton, tindrem l'oportunitat de visitar un dels centres mundials més importants dedicats a la investigació de les balenes i altres mamífers marins.

 

Professor acompanyant: Jordi Serrallonga

De l'1 al 15 de novembre de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Ràvenna i Aquileia. Les meravelles del mosaic paleocristà

Qualsevol de les ciutats d’Itàlia és com un museu a l’aire lliure amb els palaus de les seves principesques famílies, les enormes catedrals que s’enlairen fins a gairebé tocar el cel, les fonts monumentals i les escultures de marbre que, a tort i a dret, embelleixen places, porxos i portalades. En aquesta ocasió, dirigirem les nostres passes vers una de les zones amb major antiguitat de la península itàlica: la vall del Po, una regió que va veure néixer Virgili, el més gran dels poetes antics, i a on els etruscs van ubicar la seva colònia d’Àdria per tal de donar una sortida al mar a la ruta de l’ambre nord-europea. Per cert, endevineu d’on ve el nom del mar Adriàtic? En el viatge que us proposem visitarem dues de les ciutats més interessants de la planura padana: Ravenna, la capital del mosaic antic i, també, de la dominació bizantina a Itàlia: i Aquileia, la principal base militar per a frenar qualsevol intent d’assaltar Itàlia des de l’Est.

 

Professor acompanyant: Carles Buenacasa

Del 4 al 8 de desembre de 2020

Polseu aquí per veure el programa

 

Illes Galápagos. Rere la petja d’en Charles R. Darwin

Al segle XIX un naturalista de renom, Charles Robert Darwin, va arribar a les Illes Galápagos embarcat en el famós HMS Beagle. Gràcies a les observacions que va realitzar en aquest mític arxipèlag, al costat de moltes altres experiències i estudis, anys més tard desenvoluparia una idea que va canviar per sempre no només la història de la ciència sinó també la història i pensament de la humanitat: la Teoria de l’Evolució. En Jordi Serrallonga ens  proposa un viatge naturalista per seguir la petja d’en Darwin a les Illes Galápagos  i les conclusions que el van portar, el 1859, a escriure “L’Origen de les Espècies”). És un viatge que segueix una ruta nova i exclusiva. Així, a Galápagos ens oblidarem dels tradicionals creuers per recórrer les illes amb base a terra ferma. Els viatgers entraran en contacte de forma més directa i intensa amb el patrimoni natural d’aquestes illes que van canviar la nostra forma de veure i entendre el món; descobrirem el mateix gran laboratori de la biodiversitat que, un segle i mig més tard, encara es manté intacte als nostres ulls. Paisatges, fauna, emocions, coneixement... l’aventura de la ciència us espera en un escenari únic al món: les Illes Galápagos.

 

Professor acompanyant: Jordi Serrallonga

Del 26 de desembre de 2020 al 5 de gener de 2021

Polseu aquí per veure el programa

 

Egipte, cap d’any a la vora del Nil

Després d’uns anys convulsos, l’estabilitat sembla que ha arribat a Egipte i el país dels faraons es disposa a rebre amb els braços oberts a tots els amants d’aquesta fascinant civilització. Aquest retorn a Egipte ha estat llargament esperat per molta gent i conscients d’això, hem preparat un viatge molt complert en el que a més de les visites habituals hem inclòs algunes visites a llocs excepcionals que habitualment estaven tancades des de feia dècades al turisme com la tomba de Seti I a la Vall dels Reis, la tomba de Nefertari a la Vall de les Reines, la piràmide Romboidal de Dahshur, la Piràmide d’Unis a Saqqara, la piràmide negra d’Amenemhat III a Hawara o el recent obert santuari del temple de Hatshepsut a Deir el Bahari. I tot això ho farem no tant sols en una època tant especial com el Cap d’Any sinó que ho farem en una Dahabeya, un dels més típics mitjans del transports egipcis des de fa segles i, sens dubte, la millor manera de gaudir del Nil. A més, gaudirem d’aquesta experiència en exclusiva, ja que la Dahabeya estarà totalment al nostre servei i sols pel nostre reduït grup d’afortunats viatgers. Segueix-nos en aquest retorn a Egipte i gaudeix de les colossals piràmides, de les espectaculars tombes de Tebes, dels impressionants temples, de les meravelloses vistes del Nil i de la increïble gent d’aquest mil·lenari país.

 

Professor acompanyant: Marc Orriols

Del 26 de desembre de 2020 al 5 de gener de 2021

Polseu aquí per veure el programa

Arqueonet Cultura, S.L.N.E. | Sepúlveda 79 - 08015 Barcelona | arqueonet@arqueonet.net | 93 742 30 14 | 667 013 352